Rahaa, rahaa, rahaa

19.11.2020

Se iänikuinen kysymys: kuinka musiikilla voi elättää itsensä?

Loistava kysymys. Monipuolinen ja moniuloitteinen kysymys. Mutta erittäin kimurantti.

Me muusikot usein törmäämme omituisiin uteluihin ammattiamme ajatellen:

- Onko toi joku oikea työ?

- Mikä sun oikea ammatti on?

- Sä et varmaan tarvii tästä rahaa, kun sä tykkäät tehdä tätä?

Näitä heittoja kuulee todella usein. Samoin todella usein joutuu pohtimaan mitä tekee, ja miksi. Miten muusikkona voi työllistyä? Voin oikeastaan vastata vain: erittäin moninaisesti.

Itse olen kapellimestari ja trumpetinsoiton opettaja. Saan tällä hetkellä palkkaa 7 eri työnantajalta. Johdan 10 erilaista yhteismusisointikokoonpanoa ja opetan 7 yksityisoppilasta. Käytännössä saan palkkaa pidetyistä tunneista, joihin kuuluu myös valmistelua.

Valmistelu on esimerkiksi tuntien (orkesterin tai oppilaan ohjelmiston) suunnittelua ja saatavilla olevaan materiaaliin tutustumista, nuottien kirjoittamista, säveltämistä tai sovittamista tai esimerkiksi soittimien kuljettamista tai luokan tuolien järjestelyä. 

Olen sivutoiminen tuntiopettaja eli saan palkan vain tehdystä työstä. Loma-ajat ovat siis minulle palkattomia. Siksi yritän tehdä myös muuta musiikkityötä: sävellän ja sovitan musiikkia, toimin vierailevana kouluttajana, tuomaroin erilaisia musiikkikilpailuja (tosin viimeisin meni ilmaiseksi) ja teen keikkoja trumpetistina ja kapellimestarina. Lisäksi kaikki alaan liittyvä tapahtumien järjestämisestä markkinointiin kuuluu nykyään muusikon toimenkuvaan. Ammattitaidon ylläpitämisestä puhumattakaan.

Pieninä palasina on palkka maailmalla. Ja paljon saa tehdä ilman korvaustakin.  Mutta näkyvyydellä tai hyvällä mielellä ei saa ruokaa pöytään eikä polttoainetta menopeliin.

Muusikot siis loistavat monipuolisuudellaan, tekevät ja osaavat kaikkea mahdollista ja mahdotonta. Ja ainoa mikä meidät pitää sekä kiinni leivässä että järjissämme, on rakkaus musiikkiin!